Gebelikte beslenmenin sağlıklı ve gerektiği şekilde olması hem bebek hem anne için çok önemlidir. Gebelik dönemi süresince max alınacak kilo miktarı normal kiloda olan bir birey ile fazla kilolu bir birey arasında elbette ki değişkenlik göstermektedir. Bu dönemde 9-12 kg ağırlık kazanımı normaldir. Ancak fazla kilolu bir bireyin 7-8 kg ağırlık kazanması gerekir. Eğer ikiz bebek bekleniyorsa 17-22 kg arasında gebelik döneminin geçirilmesi sağlanabilir.
Gebeliğin kilo kaybı uygulanabileceği, eğer gerekli değilse kısıtlama yapılabileceği bir dönem olmadığı asla unutulmamalıdır. Bu dönemde doğal olarak birtakım mineral ve vitaminlere de gereksinim artmaktadır. Gebeliğin ilk döneminden itibaren yeterli kalsiyum, magnezyum, fosfor ve iyot alımı bebeğin gelişimi açısından çok önemlidir. Bu dönemde kan hacmi arttığından dolayı folik aside ihtiyaçta otomatik olarak artar ve yeterli folik asit alımı bebekte oluşabilecek büyüme geriliğine engel olur. Ancak ne yazık ki bu dönemde folik asit ihtiyacı diyetle tam olarak karşılanamadığı için hamile kalmayı planlayan anne adaylarına 3 ay önceden folik asit takviyesi önerilir ve gebeliğin ilk 3 ayı devam edilir.
Büyüme geriliğine (Nöral Tüp Defekti) neden olan ikinci faktör ise çinko. Doğum sancılarının uzamaması için çinkodan zengin besinlerden beslenmek oldukça önemli! Son olarak gelelim demir mineraline…
Diyetle karşılanmayan mutlaka ek olarak verilmesi gereken bir mineral olan demirin yeterli olarak alınması halinde doğum sonrası ilk 3-6 ay arasında oluşabilecek demir yetersizliğinin önüne geçilmiş olur. Besinlerin hazırlanma ve pişirme sırasında oluşabilecek C vitamini kaybının da önlenmesi demir, folik asit ve kalsiyumun kullanımı için çok önemli olduğunun altını çizmek isterim.
Gebeliğin ilk 3 ayında karşılaşılan bulantı, kusma gibi durumlara istinaden yavaşça kalkıp tüketmeniz için başucunuzda veya ulaşabileceğiniz herhangi bir yerde kraker, çubuk, peynir + galeta ikilisi, leblebi ve ekmek gibi besinleri tüketmeniz, gece ise uyumadan önce yastığınızı hafifçe yükseltmek şikayetlerinizi hafifletecektir.Ancak ilerleyen zamanlarda rezene, ıhlamur ve papatya gibi bitki çaylarını günde 2-3 fincanı geçmeyecek şekilde tüketebilirsiniz. Mide yanmasına neden olacak asitli içecekler, çok fazla baharatlı ve acılı yiyecekler tüketmeyin. Günlük su tüketiminizin 8-10 bardak olmasına özen gösterin. Besinlerin çeşitliliği kadar öğünlerin düzenli olması ve porsiyon ölçüsü de bir o kadar önemli!Gebeliğin ilk aylarında düşük riski olabileceğinden dolayı bitki çayları tüketmemelisiniz. Zerdeçal, yeşilçay, adaçayı bu dönemde sakıncalı olabilir
Günde 2-3 porsiyon süt grubu, 5-6 porsiyon sebze ve meyve grubu, 1 porsiyon yumurta ve kurubaklagiller, 3-4 porsiyon et grubu ve 6-7 porsiyon tahıl grubundan olacak şekilde beslenilmeli.Yemeği hızlı yememeye dikkat edin. Omega 3 ihtiyacının karşılanabilmesi için haftada 2 kez balık tüketin. Midenizi rahatsız edecek yağlı ve soslu besinler tüketmeyin. Çay, kahve gibi kafeinli besinlere beslenmenizde çok fazla yer vermeyin. Günde 1 fincan olacak şekilde kahve tüketilebilir. Çayı ise açık ve limonlu tüketebilirsiniz.