Gastroözofajial Reflü Hastalığında Nasıl Beslenilmeli?

Günümüzde çokça yaygın görülen bir hastalık olan reflü’nün birçok nedeni var. Tabii ki yeterli ve dengeli beslenmenin bu hastalık üzerinde ne denli önemli olduğunu belirteceğim ancak iyi bir uyku düzeninin, egzersizin, sigara ve alkolün olmadığı sağlıklı bir hayatın önemini vurgulamaktan da kendimi alamayacağım 🙂

Öncelikle reflü’nün başlıca nedenlerinde birinin fazla kilo, obezlik durumundan kaynaklandığını söylemek isterim. Aynı zamanda yeterli su tüketiminin olmaması reflüyü tetikleyen bir nedendir. Bu hastalığı önleyebileceğimiz gibi iyi bir beslenme planı ile tedavi etmek elbette ki mümkündür. Reflü belirtilerinin arasında genelde mide ekşimesi, yanması görülür. Fazla yağlı ve fazla kalorili besinlerin alınması alt özafagus sfinkter basıncını azalttığından dolayı gastrik boşalma gecikir ve asit üretimi artar.

Çay, kahve, gazlı ve alkollü içecekler vb kafein içeriği yüksek olan gıdalarla birlikte fazla yağlı ve baharatlı gıdaların tüketimi, hızlı ve porsiyon kontrolü olmadan yemek tüketimi, öğün atlamak ve gece yemek yemek gibi faktörler reflü riskini yükseltmekle birlikte reflüsü olan bireylerinde şikayetlerinin artmasına sebep olur.

  1. Soslu, çok yağlı, çok tuzlu yiyecekler tüketmeyin. Örneğin mayonez, krema, tereyağı, margarin ve kaymak gibi besinlerden kaçının.
  2. Öğün sırasında değil öğün aralarında ve öğünden ya 1 saat önce ya da 1 saat sonra su için. Öğün sırasında içecek tüketmeyin.
  3. Günde kilo başına 30 ml su tüketmeyi ihmal etmeyin.
  4. Sarımsak, soğan, nane gibi sebzeleri tüketmeyin.
  5. Mide asidini arttıracak domates, turunçgiller gibi besin tüketimi yasaklanmasa da kısıtlanmalıdır. Örneğin domatesi yemeğin içerisinde pişmiş olarak tercih edebilirsiniz. Sebzeleri haşlanmış tercih edin.
  6. Çok sıcak ve çok soğuk yemek yememeye dikkat edin.
  7. Hızlı yemek yemeyin. Azar azar ve sık sık beslenin.
  8. Yemekten hemen sonra spor yapmayın.
  9. Yatmadan 3-4 saat öncesinde yemeği sonlandırın.
  10. Yemekten hemen sonra yatıp uzanmayın.
  11. Uyumadan önce yastığınızı biraz yükselterek yatmanız mide özsuyunun yemek borusuna gelmesini önleyecektir.
  12. Sıkı giysiler giymekten kaçının.
    Henüz kanıtlanmamış olsa da sakız çiğnemenin tükrük salgısını arttırıp mide pH ını etkilediği için reflüyü tetiklediği belirtilmiştir. 
    Reflüye iyi gelen çok önemli bir besin de hafif yeşilimsi bir muzdur. Meyve tercihinizi porsiyonuna dikkat ederek muzdan yana kullanabilirsiniz. 1 porsiyon meyve= 1/2 olgun muz